Етикет в ресторанта

Дори и да не ви се налага често посещаване на ресторант, познаването на някои  общоприети правила, свързани с етикета и протокола за поведение в подобен случай би било от полза за всекиго. Макар че това не е театрална сцена, изискваща по-сериозна предварителна подготовка, при посещението на ресторант човек отива с някаква предварителна нагласа и съобразяване с някои важни формалности. От тях зависи с какво настроение ще премине закуската, обяда или вечерята и с какви впечатления ще останете от това събитие.

С какво е важно да се съобразите при посещение в ресторанта

Добре е да прецените дали обядът или вечерята ще бъдат официални или неофициални. При организирането на официален обяд или вечеря се изисква по-голяма предварителна подготовка и уточнения на обстоятелствата с поканения/поканената. Това не означава, че трябва да отидете на неофициален обяд или вечеря неподготвени за посещение на публично място, каквото е ресторантът. Етикетът изисква спретнато облекло, което да не отблъсква с вида си останалите посетители на заведението за хранене.

Изберете ресторант, който предлага предпочитания вид кухня или такъв, в който можете да избирате от по-широк спектър ястия. За тази цел е добре да се съобразите и с вкуса на поканения от вас приятел, колега, партньор – някои от тях може да са със специфично стомашно заболяване и/или вегетарианци или да избягват някои видове хранителни продукти. Спрете се на компромисен вариант, за да не изпитвате угризения, че не сте се чувствали приятно в чуждата компания.

Подберете подходяща и удобна дреха за случая и съобразена с изискванията на дрескода за такъв тип място, така че да не изглежадате нито много натруфени, нито да се чувствате сковани и притеснени от външния си вид. По време на разговора и храненето не би трябвало да мислите повече за това, как се чувствате или изглеждате в очите на сътрапезниците си, а да съумеете да се потопите в атмосферата на разговора. Макар че отивате на ресторант с цел да се нахраните, ако сте в компания с някого, неминуемо ще се наложи да обсъдите поне менюто, напитките и цените.

В случай че сте поканени в точно определено време, опитайте се да не закъснявате. А ако това се случи, обадете се по телефона на поканения от вас човек и го уведомете за затруднението си. Можете да се извините и да го поканите да влезе в ресторанта и да си поръча нещо, докато ви чака да пристигнете.

Поръчайте си ястия, които не само са по вкуса ви, но и които можете да си позволите от финансова гледна точка, особено ако вие ще плащате сметката на сътрапезника си/сътрапезницата си. Поканеният поръчва своето ястие след този, който го е  поканил на закуска, обяд или вечеря. Спазвайте протокала и етикета при хранене. Обикновено след приключване на храненето този, който е поканил някого в ресторанта, моли сервитьора/ сервитьорката за сметката. Прието е това да е мъжът, но при съвременните обществени условия всеки от сътрапезниците може да поеме заплащането на собствената си сметка, независимо дали закуската, обядът или вечерята са официални или неофициални.