Етикет за интервю за работаЕтикет за интервю за работа

След подготвянето на убедително CV, интервюто е втората важна крачка към така желаната от нас работа. Много хора обаче допускат известни грешки, които могат да им костват така желаното работно място. Затова ви предлагаме някои съвети относно етикета и протокола на поведение по време и след интервюто.

Преди интервюто
 • В никакъв случай не закъснявайте. От вас се очаква не само да сте точни, но да пристигнете 10-15 минути по-рано. Предвидете достатъчно време за придвижване до съответното място: не забравяйте, че е възможно да попаднете в задръстване, да търсите място за паркиране, да имате проблем с намирането на точния адрес или дори да се изгубите. И все пак помнете, че трябва да пристигнете не по-рано от 10-15 минути преди уговорения час.
 • Задължително изключете мобилния си телефон. Ако забравите да го сторите и той звънне по време на самото интервю, това със сигурност няма да се хареса на интервюиращия и дори може да ви коства мястото, за което кандидатствате. Затова не позволявайте на тази грешка да помрачи доброто ви представяне.
 • Облечете се подобаващо, независимо за какъв пост кандидатствате. Със сигурност няма да сбъркате, ако заложите на консервативния стил. Дрехите не трябва да привличат вниманието на околните, а да допринасят за доброто впечатление, което ще направите. Помнете, че обличайки се добре, ние демонстрираме уважение както към себе си, така и към околните.
 • Отидете до тоалетната преди и никога по време на интервюто.
По време на интервюто
 • Направете добро първо впечатление. Внимавайте как се държите от момента, в който влезете в сградата, до момента, в който си тръгнете. Бъдете любезни с всички, които срещнете: не се знае дали самият интервюиращ не е сред тях.
 • Прегърбената стойка не прави добро впечатление, затова ходете изправени. Така със сигурност ще изглеждате по-уверени.
 • Не подценявайте доброто ръкостискане. То в никакъв случай не трябва да е вяло. Опънете пръсти и стиснете уверено ръката на събеседника си. Ръкостискането трябва да е кратко, като е добре да се изправите, защото в противен случай ще проявите неуважение. Изчакайте интервюиращият пръв да протегне ръка. Помнете също, че не трябва да навлизате в личното пространство на събеседника си. Ако ви предстои комуникация с чужденец, запознайте се с това, което е прието в неговата страна, тъй като съществуват известни различия между отделните култури.
 • Изчакайте да ви поканят, преди да седнете. В никакъв случай не слагайте чантата си на бюрото, а на земята или на стола до себе си. Водете си записки на хартия, не на лаптопа си.
 • Не пренебрегвайте езика на тялото, защото той играе главна роля за впечатлението, което ще създадем у хората. Стойте изправени и не кръстосвайте крака. Не се въртете на стола си. Не крийте ръце под масата, защото това ще се изтълкува като знак за неувереност и притеснение. Помнете, че не трябва да правите прекалено много жестове с ръцете. Вземете химикалка, ако мислите, че това ще ви помогне. Не заемайте прекалено отпусната поза, защото вместо да покажете увереност и липса на притеснение, това ще се изтълкува като неуважение към събеседника ви.
 • Поддържайте добър зрителен контакт и не забравяйте да се усмихвате. Усмивката разкрива увереност и  предразполага събеседника ни. Освен това показва, че сме приятен човек, което със сигурност ще бъде оценено от интервюиращия.
 • От вас се очаква да сте проучили внимателно компанията, в която кандидатствате за работа. Интервюто е времето, когато можете да впечатлите събеседника си, като зададете уместни въпроси, показващи вашата заинтересованост.
 • Не се бавете твърде дълго, преди да отговорите на въпросите, които са ви задали.
 • Не прекъсвайте събеседника си.
 • Не лъжете по време на интервюто за знанията и уменията, които притежавате, тъй като рано или късно истината ще излезе наяве и не е изключено да се окажете в неловка ситуация.
 • Не злословете по адрес на бивши работодатели, дори да не са се отнесли коректно с вас.
 • Накрая благодарете за отделеното време.

Ако интервюто представлява покана за обяд

Ако настоящата ви работа изисква бизнес срещи от този тип, обядът е начин интервюиращият да добие цялостна представа за обноските ви и познаването на бизнес етикета в различни ситуации. Отнасяйте се уважително към персонала на заведението, внимавайте какво поръчвате за ядене и не си позволявайте алкохол, дори събеседникът ви да си поръча: не се знае дали това не е начин да ви тества. Изчакайте човекът срещу вас да повдигне същинската тема на разговор – това ще се случи след самия обяд. Платете цялата сметка, а не само това, което сте консумирали.

След интервюто

Добре е писмено да благодарите за отделеното време, като това трябва да стане в рамките на 24-48 часа от интервюто. Изпратете имейл, ако смятате, че обикновено писмо ще се забави твърде дълго.

Интервюто за работа не изключва значимостта на добре написаното CV и на опита, който имате, но то дава възможност да покажете как се държите и комуникирате с останалите – фактор, който също не е за подценяване.