Поканили сте гости за официална вечеря/обяд и сте наясно, че преди да са вкусили от вкусните ви ястия, ще отправят преценяващ поглед към подредбата и украсата на масата.
Тя създава допълнителна празнична атмосфера, затова е важно да е направена не само с вкус, но и съобразно правилата за протокола и етикета при хранене.
Каква покривка за масата да изберете
Бялата покривка е подходяща за официални поводи, но можете експериментирате и с други цветове, ако те са в хармония с цветовете в помещението и с тези на салфетките.
Ако сте решили да използвате поставки за хранене, поставете ги върху маса без покривка. Допълнително приятно настроение създават вазите с цветя и свещниците, но подберете такива, че те да не пречат на видимостта между сътрапезниците по време на вечерята.
Подреждане на приборите за хранене
Подреждането на масата е в зависимост от броя ястия, предвидени за вечерята/обяда. При по-формална вечеря/обяд или по-кратки приеми ограничете ястията до 3, при по-официални случаи могат да са до 5 или 6, а за гурме повод достигат и до 12.
Поставете чинията или купата за супа в чинията за основното ястие, а нея – в подложна (сервизна чиния), която трябва да е на 5 см. от ръба на масата.
Отдясно на чиниите в посока отвън навътре се поставят малък нож за предястието, лъжица за супа и нож за основното ястие с острието навътре, а вляво от чинията в посока отвън навътре – вилица за предястие и вилица за основното ястие. Лъжицата за супа може да се ползва за ястия с редки сосове, ако не е предвидена супа за сервиране.
Десертната лъжичка и десертната виличка поставете над чинията, като дръжката на лъжичката трябва да сочи надясно и да е над виличката , а дръжката на виличката да сочи наляво. По естетични причини те може и да не присъстват в първоначалното подреждане.
Чинийката за хляб и масло поставете над вилиците, а хоризонтално в нея – нож за масло с дръжката надясно.
Храненето със сребърни прибори се приема като израз на изключително внимание от страна на домакините.
Чинията за салата трябва да стои вляво от чинията за хляб и над вилиците.
Индивидуалните солници поставете над десертните прибори или над вилицата за основното ястие.
Красиво сгънатата салфетка или поставена в пръстен от плат се поставя вертикално или по диагонал в най-горната чиния за хранене (ако не е купичка).
Подреждане на чашите
Поставяйте чашата за вода над чинията за основното ястие и винаги предлагайте на гостите си вода.
Подредете чашите за бяло, червено вино и евентуален аперитив над върха на ножовете и над чинията за основното ястие, като най-вдясно е тази за аперитив. Виното се налива непосредствено преди сервирането на ястието, за което е предназначено.
Чинийката и чашката за кафе и съответната лъжичка стоят вдясно от лъжицата за супа и под чашата за вино, но за да се спести място, обикновено не се слагат в началото на вечерята/обяда.
Как да сервирате
Последователността на сервиране на ястията по време на официална вечеря говори красноречиво за личната култура на домакините и е израз на уважение към гостите.
Изискването на етикета и протокола е сервирането да започне от най-възрастните гости: първо – на жените, а после – и на мъжете. На себе си – като домакини – сервирайте накрая.
Сервирайте ястията, подредени върху табла.
Общите ястия се сервират от лявата страна на госта.
Напитките, супите и разделените на порции ястия поднасяйте от дясната страна.
Препоръчително е кафето и чаят да се сервират в друго помещение.