Как да говорим убедително пред хораУмението да говорим убедително пред хора е изключително важно, защото до голяма степен определя как останалите ще приемат нас самите и това, което им кажем. Това умение невинаги е заложено в природата ни, но има начини да го развием, ако положим известни усилия.

Да отделим време за подготовка на презентацията

Мислълта, че добре сме си свършили работата по подготовката на презентацията със сигурност ще ни вдъхне увереност и самочувствие, особено ако сме направили записки на PowerPoint презентация.

Да преодолеем притеснението

Често човек изпитва ужас само като си помисли, че му се налага да говори пред хора. Това е така, защото като цяло се боим от неизвестното или имаме неприятни спомени от ситуации, в които ни се е налагало да говорим пред хора. От нас се очаква просто да се замислим какво не се е получило предишния път и да се опитаме да се поучим от грешките си.

Някои от симптомите на притеснение са следните: сърцето ни бие по-учестено, ръцете и краката ни треперят, по челото ни избива пот, пребледнели сме или сме се изчервили, гласът ни трепери. Интересното в случая е, че тялото ни реагира по същия начин и на силни положителни емоции.

Една от възможностите за справяне със страха от изява пред хора е да си повтаряме, че всъщност сме много ентусиазирани. Нека високият адреналин работи за нас, а не против нас.

Друг трик е да спрете да си мислите, че хората, които ви слушат, ще ви съдят или критикуват. Вместо това мислете за себе си като за човек, който има ценна информация и който може да я сподели с останалите. С други думи, фокусирайте се върху себе си, а не върху другите.

Движете се преди презентацията. Така ще изразходвате енергия и ще се поуспокоите.

Дишайте бавно и равномерно.

Усмихвайте се, дори да ви е трудно. От една страна, това ще ви помогне да се почувствате по-добре, а от друга страна другите няма да забележат, че сте притеснени.

Да овладеем езика на тялото

Тук е важно да се отбележи, че човек трябва да обърне специално внимание на няколко неща: жестовете, движенията, стойката, визуалния контакт, изражението на лицето.

Стойката: не чакайте да застанете пред аудиторията, за да заемете изправена стойка. Вече ще е късно, защото хората започват да формират впечатлението си още в момент, в който видят някого. Затова трябва още с влизането си в стаята да сте изправили рамене.

Вървете уверено, когато отивате да заемете мястото си пред аудиторията. Застанете с леко разкрачени крака, като е добре да се упражнявате пред огледалото. Стойте така няколко секунди, докато се уверите, че всички присъстващи са обърнали поглед към вас.

Жестовете: трябва да ги използвате така, че да помогнете на хората около себе си да разберат по-добре какво им казвате. Жестовете ще ви помогнат да придадете на презентацията си енергичност и да подчертаете ключови идеи.

Важно да се отбележи, че колкото по-голяма е аудиторията срещу вас, толкова по-изразителни трябва да са жестовете. Това е необходимо, за да могат останалите хора да ги виждат добре.

Също така жестовете, при които ръката е отворена, се приемат по-добре от тези, в които свиваме юмрук.

Когато хората срещу вас видят дланите ви, на подсъзнателно ниво ще интерпретират това като знак, че не криете нищо.

В никакъв случай не хващайте едната си ръка над лакътя с другата, освен ако не искате другите да си помислят, че сте много притеснени и имате нужда от прегръдка.

Никога не сочете с пръст тези срещу вас, защото това ще се изтълкува като закана или заплаха.

Не прекалявайте с жестовете, защото ще създадете впечатление, че се държите прекалено емоционално или преигравате.

Не слагайте ръце на хълбоците, за да не изглеждате заканително.

Движенията: правилото гласи да вървите само тогава, когато правите преход към нова идея. От вас се очаква да направите не повече от три крачки.

Не се клатете наляво-надясно.

Помнете, че едно от табутата при презентационните умения е заставане с гръб към аудиторията.

Визуалният контакт: продължителността на визуалния контакт трябва да е между 3-6 секунди, но не повече. Спирайте погледа си на конкретен човек, не на групата като цяло.

Не забивайте поглед в земята или в записките си, защото аудиторията ще загуби интерес и ще спре да ви слуша. Използвайте визуалния контакт, за да добиете представа как хората срещу вас реагират на казаното. Постарайте се да прецените дали са отегчени, дали са в недоумение от казаното дотук или пък ви случат внимателно. Опитвайте се да действате в зависимост от  реакцията на хората срещу вас.

Изражение на лицето: то в никакъв случай не бива де е преувеличено. Помнете, че усмивката има невероятно въздействие върху околните.

Не си позволявайте да присвивате очи, да стягате челюстта си, да се мръщите или да облизвате устни. Често някое от гореспоменатите идва в резултат на това, че прекалено много се вглъбяваме в нещата, което предстои да кажем, или се разсейваме от нещо, случващо се сред аудиторията.

В заключение можем да кажем, че не е лесно човек да се представи убедително пред публика, защото за да направиш добра презентация е необходим набор от презентационни умения, които се изграждат и учат с практиката. Ако обаче положим усилия, резултатът със сигурност ще е налице.