Как да направим добро първо впечатлениеКак да направим добро първо впечатление

Учени са установили, че човек е способен да си създаде първо впечатление за някого в рамките на първите 3-5 секунди. Според тях ние, хората,  формираме първоначално две основни впечатления при срещата си с непознат – за надеждност и доверие. Затова първото възприятие е от огромно значение, когато искаме да постигнем трайно доверие в отношенията си  с някого, когото виждаме за първи път. Много често от това зависи кариерата ни и по-нататъшния ни жизнен път.

 
Съсредоточете вниманието си върху своя образ
За успешното ни реализиране в живота се изисква висока самооценка, а според психолозите тя е комплекс от вътрешното ни самоодобрение и одобрението на другите хора.

Оценката и контролът на въздействието на вашия образ върху вас самите и другите може да спомогне за постигане на позитивно първо впечатление както в професионалната ви област, така и в личните ви отношения.

Усъвършенстването на всички елементи, които влияят върху въздействащата сила на вашия образ –  дрескод или облеклото, език на тялото (невербална комуникация), етикет, умението за водене на разговори (вербалната комуникация), ясната и правилната дикция и др., ще съдейства да:

  • подобрите начина на възприемането ви от другите;
  • вдъхнете усещане за надеждност и доверие в способностите ви;
  • излъчвате добронамереност и отзивчивост;
  • влияете върху възприятията на другите;
  • разкриете нови възможности  и да повишите обществения си статус.

 

Огледайте гардероба си
Дрехите не са за подценяване и трябва да съответстват на впечатлението, което искате да изградите. Ако се стремите да излъчвате повече авторитет, нужно е  да включите в гардероба си костюми, сака, вратовръзки (за мъжете), високи токчета (за жените). За предстоящо интервю е добре да облечете елегантни дрехи, но не бива да изглеждате натруфени.

Препоръчително е пиърсинг, татуировки или странни бижута да не се излагат на показ. Гримът, прическата, парфюмът също трябва да са в хармония със стила ви и да са съобразени с естеството на срещата.

 
Излъчвайте позитивност и бъдете усмихнати
Обикновено изражението на лицето говори по-красноречиво, отколкото думите биха изразили.  Ако в момента на запознаването с някого  мислете, че той е приятен и интересен човек, идеята ще се отрази положително на изражението ви и ще спечелите благоразположението му, запомняйки ви за дълго с добро.

Отношението, което показвате спрямо събеседника си, докато се усмихвате, трябва да внушава усещането за доброжелателен интерес към него. Не правете фалшиви гримаси и се постарайте да не сте нервни, за да не изглеждате намръщени.

 
Постарайте се да запомните имената на хората, с които се запознавате
Можете да запомнете по-лесно новите имена, ако ги повторите в момента на запознаването и направите асоциативна връзка с познати ситуации и хора.

Използването на новите имена в разговора ще направи приятно впечатление на новите ви познати и ще провокира у тях чувство на удовлетворение от новото запознанство.

 
Стремете се да говорите ясно и с правилен изказ
За да ви възприемат добре, нужно е да говорите с ясна дикция, овладян тон и с ясно построена мисъл. Избягвайте да говорите твърде много или твърде малко – просто бъдете естествени, така че гласът ви да не трепери от нерви или превъзбуда.

 
Невербалната комуникация е много важна
При запознанство гледайте събеседника си в очите и избягвайте излишните жестове, свеждайки ги до минимум.

Първото ви ръкостискане с някого може да е първата ви крачка към нова длъжност или успешна сделка, затова то трябва да внушава спокойствието и увереността ви.