Как да помним имена при запознанствоКак да помним имена при запознанство

Със сигурност неведнъж сте се срещали с определени хора няколко пъти и въпреки това не успявате да запомните имената им. Тук е моментът, в който ще ви успокоим донякъде, като ви споделим, че това явление се среща масово. В никакъв случай, обаче не ви съветваме да продължите да го правите. Когато е нужно да се свържете с някого или в дадена ситуация на среща се налага да се обърнете към някого, етикетът изисква да го назовете с името му. Така вие несъмнено ще направите добро впечатление, а човекът отсреща ще се почувства уважаван .

Навярно веднага у вас възниква въпросът „Как точно да запомня десет имена от дадена бизнес среща?“, след като бизнес етикетът го изисква.

Изпробвайте следващите съвети, които ще ви дадем. Ние сме сигурни, че ще постигнете по-добър резултат.

  1. На първо място – бъдете съсредоточени, когато се запознавате с някой. Вслушайте се добре, чуйте името начина на просизнасянето му. В повечето случай сме замислени за нещо друго и след поздрава по време на запознанството, не обръщаме внимание на самото име. Стремете се да избягвате този момент.
  2. Повторете името на човека. След вашето представяне, повторете името на глас. Например: „Приятно ми е да се запознаем, Мария“. Използвайте името по време на разговор. Така вие ще го запомните по-лесно, а също така ще накарате събеседникът да се почувства специален.
  3. Опитайте се да запомните нещо, най-добре свързано с визията на отсрещния. Например, ако запомните черти на лицето, да речем че впечатление са ви направили сините очи на събеседника си. Всеки един такъв детайл, ще бъде асоциация с този човек и ще ви помогне да си спомните името му.
  4. Приемаме, че сте на събитие с повече хора. Там се запознавате с човек от група, чийто разговор напускате след броени минути. Ако тази група все пак остане в близост до вас, повтаряйте си името на човека, с който се запознахте, когато се погледнете в тази посока.
  5. Когато събитието не е официално и при представянето не се използват визитни картички, запишете си името на листче или нещо друго. Дори в последствие да го изгубите, със сигурност ще си спомните името много по-лесно.

Използвайте тези съвети, направете приоритет запомнянето на името, когато се запознавате. С времето ще привикнете, а това ще бъде един голям плюс за вашите комуникационни умения.