Съвети за успех

Съвети за успех от преуспелитеСъвети за успех

Какво е успехът
Всички се стремим към успех в своите начинания, но не винаги сме наясно, че той означава нещо различно за всеки поотделно.

Ако го асоциираме само с количеството притежавани пари, както би постъпил примерно един арогантен егоист,  рискуваме да обидим огромна част от останалите хора.

Това е така, защото успехът може да е лично и индивидуално постижение в много различни области на живота и е „резултат от предварително зададено намерение” според речниковата дефиниция.

Преуспяването е процес
Освен това, можете да успеете и да се провалите едновремнно – например ако напишете роман, което си е постижение, дори и никой издател да не иска да го издаде.

Ако сте достатъчно целеустремен да извлечете полезни поуки от провала си, които да послужат като инструкция за следващи малки стъпки към успеха, провалът може да се окаже градивно преживяване и ценен житейски опит. Защото не бива да забравяме, че доста от известните хора, оставили имената си в историята като преуспели в дадена област – Томас Едисън, Хенри Форд, Бил Гейтс, Уолт Дисни, Опра Уинфри и др., са се сблъскали първо с пречки, които те са осъзнали като необходимост от още повече целенасочени усилия и дребни постижения по пътя към големия успех.

Неслучайно Наполеон Хил, изследовател в областта на самоусъвършенстването и постигането на личен успех,твърди, че: „Борбата за успех развива способностите ви за постигането му”.
Кой може да бъде определен като „преуспял”
Боб Дилън, американски поет и певец с голяма слава, казва:

„Човек е преуспял, ако сутрин става, вечер ляга, а междувременно прави каквото си иска”, т. е. прави това, което му носи радост и удовлетворение.

За съжаление, не всички  могат да се похвалят, че заниманията, с които си изкарват прехраната, им носят радостта и удовлетворението, за които мечтаят.  Понякога това е проблем, свързан не само с направен избор, но и с независещи от волята ни обстоятелства.

Ако се доверим на някои от споделените в LinkedIn изводи  на Анди Бейли, главен изпълнителен директор на Petra Coach, която е член на Entrepreneurs Organization, бихме могли да започнем да правим разлика между преуспелите и неуспелите хора в стремежа си по-често да постъпваме като  първата група.

Преуспелите са винаги готови да приемат промяната, докато неуспелите се страхуват от нея. Всичко в света и живота е в процес на непрекъсната промяна, включително и все по-развиващите се технологии. Добре е да сме готови да приемаме и да се адаптираме към новото, вместо да се страхуваме и да се крием от него.

Преуспелите желаят и другите да постигат успехи, а неуспелите разчитат на провала на другите. В една общност, както и във всяка организация, трябва всички да са успешни, за да сте успяващ и вие. Каква е ползата от това да работите и живеете  с провалящи се хора?

Преуспелите се чувстват отговорни за собствените си провали, докато неуспелите обвиняват за това другите. Лидерът е длъжен да е отговорен за действията си и бездействията си. Обвинявайки друг, не постигате нищо градивно, освен да сломите някого.

Преуспелите признават чуждите заслуги за своите постижения, а неуспелите си присвояват чуждите  заслуги. Все по-ценно качество става умението да се работи в екип, като се съобразяваме с общия интерес и се стремим всеки да се прояви максимално добре в работата си. Това осигурява дългосрочна мотивация за ползотворно действие на всички.