Дрескод на работното мястоКак трябва да се обличаме на работното място е въпрос, на който няма еднозначен отговор. Етикетът в облеклото зависи изцяло от естеството на нашата работата. За някои професии има строги изисквания по отношение на работното облекло: това важи в случаите, когато външният вид на служителите допринася за престижа на компанията, за която работят. Други професии позволяват по-голяма свобода. Със следващия материал ще засегнем различни типове дрескод и някои общовалидни правила и ще дадем ценни съвети както на мъжете, така и на жените.

Целта на правилния избор по отношение да дрехите е да направим добро впечатление на околните. Естествено, дрехите не са всичко, но все пак външният вид до голяма степен влияе на впечатлението, което ще създадем. Целта е с избора на подходящи дрехи да покажем на останалите хора, че уважаваме както тях, така и себе си. Помнете, че като цяло дрехите трябва да създават добро впечатление, но не и да привличат внимание.

Някои общи съвети

Независимо в какво сфера работите, едно от правилата, които етикетът налага, е дрехите ви да са чисти, добре изгладени, да нямат видими петна и да не са скъсани. Накратко – трябва да са чисти и да придават спретнат вид. Затова е добре да избирате материи, които не се мачкат.

Офиси със строг дрескод

Мъжете

Добре е представителите на силния пол да заложат на комбинация от панталон и риза в неутрални цветове. Дрехите трябва да са съчетани по подходящ начин: тъмен панталон със светла риза или обратното.

Що се отнася до вратовръзката, тя не трябва да е нито прекалено дълга, нито прекалено къса. Тесните вратовръзки не са подходящи за офиса.

Ризата трябва да е добре прибрана в панталона, за предпочитане с дълъг ръкав. Дори да ви е горещо, не навивайте ръкавите, защото ще развалите цялостното впечатление на добре подбраната си визия. Ако изберете риза с къс ръкав, не я съчетавайте с вратовръзка.

Коланът трябва да е изчистен, за предпочитане в черно или кафяво, с нормална катарама.

Носете черни или кафяви добре почистени обувки, които не тропат, когато вървите. Изберете чорапи, които се връзват с цвета на панталона и обувките. Белите чорапи са недопустими. Що се отнася до дължината, изберете такава, при която да не се вижда гол крак нито когато сте изправени, нито когато седите.

Друго важно изискване за мъжете е да са добре избръснати и подстригани – това със сигурност ще допринесе за цялостното впечатление, което създават у околните.

Жените

Жените трябва да избират дрехи, които не са твърде широки или твърде тесни. Прекалено изрязаните блузи, блузите без ръкав и тези с гол гръб не са подходящи за деловата обстановка. Същото важи и за твърде късите поли. Вместо това представителките на нежния пол могат да заложат на роклите, костюмите, полите. Възможните варианти за блузи са: блуза или риза с дълъг ръкав или блуза без ръкав, задължително комбинирана със сако.

Обувките трябва да са затворени, не много високи, със средна височина на токчето не повече от 4 см. Забравете за тънките токчета.

Чоропогащникът също е задължителен, като телесният цвят се смята за най-неутрален, а цветните модели и тези на фигурки – за неподходящи.

Чантата задължително трябва да се съчетава по цвят с цялостната визия.

Маникюрът не трябва да е много дълъг. Препоръчват се неутралните цветове. Гримът трябва да е лек.

Що се отнася до аксесоарите, жените следва да избягват големите бижута и обици, а също и шапките, освен ако не са навън и не вали. Шаловете са позволени, защото като цяло придават елегантен вид. Татуировките и пиърсинга трябва да се прикриват, доколкото е възможно, особено ако жената работи директно с клиенти или е на ръководен пост. Тежките парфюми са табу.

Дамите трябва да имат предвид, че хванатата на опашка коса придава спретнат вид.

Като цяло и мъжете, и жените следва да спазват корпоративния бизнес етикет. Ако на човек му предстои интервю или започване на работа, но не се ориентира за дрескод етикета, съществува възможността да се допита до служител от човешки ресурси или да заложи на класически стил, като избягва свръхмодерните дрехи.

Вижте интересно видео, разкриващо какъв е съвременния бизнес дрескод.

Любопитно

Интересен факт е това, че в много американски компании се е наложила практиката в петък да се носят не толкова официални дрехи. И все пак дори тогава маратонките, тениските и прекалено спортните дънките си остават табу. Тази практика се е наложила и в американските компании у нас.

Професии, позволяващи свобода в избора на дрехи

Имайте предвид, че в някои сфери като реклама, мода, журналистика и др. се позволява повече творчество при избора на дрехи: дънките, късите поли, отворените обувки и масивните бижута са напълно в реда на нещата.

Други творчески професии пък не налагат изисквания по отношение на облеклото. Това важи за музиканти, актьори, художници и др. В такива случаи дори може да се каже, че индивидуалният стил при избора на дрехи и аксесоари се цени по-високо.

В заключение можем да обобщим, че независимо дали ни се налага да спазваме стриктен дрескод, изборът на работно облекло трябва да е добре обмислен, тъй като дрехите играят роля за начина, по който ни възприемат околните.