Етикет и правила при подаване и приемане на визиткиЕтикет и правила при подаване и приемане на визитки

Визитката която давате на хората, с които се запознавате е като ваше представяне във формата на малко картонче. Тя показва кой сте вие и какъв сте, затова бъдете сигурни, че тя е в отлично състояние преди да я подадете. Аналогично не би ви се искало да носите смачкан костюм по време на интервю нали?

Основно правило за подаване на визитки:

Според правилата на етикета и протокола, визитните картички не трябва да се вадят направо от джоба, а е добре предварително да бъдат поставени в кутийка-визитник. Никога не плъзгайте визитната си картичка по масата. Това е израз на неуважение. Ако е необходимо, се изправете, идете до човека и му я подайте. Така със сигурност ще направите много по-добро впечатление. Прието е винаги да подавате визитната картичка с вашата дясна ръка или с двете ръце заедно. Според протокола в арабския свят подаването с лява ръка се приема за обида, а подаването с двете ръце се препоръчва за Далечния изток. Също така ако пътувате по бизнес и имате срещи с чужденци трябва да избягвате подаването тип „раздаване на карти за покер“, ще си спестите много неприятности и лошо впечатление. В някои страни подаването на визитка с лявата ръка се счита за голяма обида.

За добър маниер и жест на отношение се счита при подаване да погледнете за кратко в очите човека, който ще приеме визитката и да му се усмихнете.

Когато приемаме визитката:

Приемаме визитката така както ни се подава – или с дясната ръка или с двете ръце заедно. След това е добре да я разгледаме, да споменем колко е хубава и да я приберем задължително в малък визитник! Ако сте на преговори с повече хора, подредете техните визитните картички на масата пред вас в реда, в който са ви ги подали, или в реда, в който са седнали. Така ще ви е лесно да се обръщате с имена към тях, когато разговаряте.

Никога не правете грешката да вземете визитката, да я сложите в задния си джоб и да седнете. Така ще оставите лошо впечатление и неуважение, а и ако някъде след това я загубите не е тактично да искате отново визитка.

Визитките навсякъде по цял свят са считани за средство което представя личните контакти на човека. Уверете се, че имате достатъчно винаги в себе си. Преди да тръгнете на път проучете какви са бизнес етикетите в държавата където отивате. В Англия например етикета за подаване и вземане на визитки е много по невзискателен отколкото в Япония.