етикет за сервиране Поканили сте гости за официална вечеря/обяд  и сте наясно, че преди да са вкусили от вкусните ви ястия, ще отправят преценяващ поглед към  подредбата и украсата на масата.

Тя създава допълнителна празнична атмосфера, затова е важно да е направена не само с вкус, но и съобразно правилата за протокола и етикета при хранене.

 
Каква покривка за масата да изберете
Бялата покривка е подходяща за официални поводи, но можете експериментирате и с други цветове, ако те са в хармония с цветовете в помещението и с тези на салфетките.

Ако сте решили да използвате поставки за хранене, поставете ги върху маса без покривка. Допълнително приятно настроение създават вазите с цветя и свещниците, но  подберете такива, че те да не пречат на видимостта между сътрапезниците по време на вечерята.

 
Подреждане на приборите за хранене
Подреждането на масата е в зависимост от броя ястия, предвидени за вечерята/обяда. При по-формална вечеря/обяд или по-кратки приеми ограничете ястията до 3, при по-официални случаи могат да са до 5 или 6, а за гурме повод достигат и  до 12.

Поставете чинията или купата за супа в чинията за основното ястие, а нея – в подложна (сервизна чиния), която трябва да е на 5 см. от ръба на масата.

Отдясно на чиниите в посока отвън навътре се поставят малък нож за предястието, лъжица за супа и  нож за основното ястие с острието навътре, а вляво от чинията  в посока отвън навътре – вилица за предястие и вилица за основното ястие.  Лъжицата за супа може да се ползва за ястия с редки сосове, ако не е предвидена супа за сервиране.

Десертната лъжичка и десертната виличка поставете над чинията, като дръжката на лъжичката трябва да сочи надясно и  да е над виличката , а дръжката на виличката да сочи наляво. По естетични причини те може и да не присъстват в първоначалното подреждане.

Чинийката за хляб и масло поставете над вилиците, а хоризонтално в нея – нож за масло с дръжката надясно.

Храненето със сребърни прибори се приема като израз на изключително внимание от страна на домакините.

Чинията за салата трябва да стои вляво от чинията за хляб и над вилиците.

Индивидуалните солници поставете над  десертните прибори или над вилицата за основното ястие.

Красиво сгънатата салфетка или поставена в пръстен от плат се поставя вертикално или по диагонал в най-горната чиния за хранене (ако не е купичка).

 
Подреждане на чашите
Поставяйте чашата за вода над чинията за основното ястие и винаги предлагайте на гостите си вода.

Подредете чашите за бяло,  червено вино  и евентуален аперитив над върха на ножовете и  над чинията за основното ястие, като най-вдясно е тази за аперитив. Виното се налива непосредствено преди сервирането на ястието, за което е предназначено.

Чинийката и чашката за кафе и съответната лъжичка  стоят вдясно от лъжицата за супа и под чашата за вино, но за да се спести място, обикновено не се слагат в началото на вечерята/обяда.

 
Как да сервирате
Последователността на сервиране на ястията по време на официална вечеря говори красноречиво за личната култура на домакините и е израз на уважение към гостите.

Изискването на етикета и протокола е сервирането да започне от най-възрастните гости:  първо – на жените, а после – и на мъжете. На себе си – като домакини – сервирайте накрая.

Сервирайте ястията, подредени върху табла.

Общите ястия се сервират от лявата страна на госта.

Напитките, супите и разделените на порции ястия поднасяйте от дясната страна.

Препоръчително е кафето и чаят да се сервират в друго помещение.