етикет при пътуване

Пътуването може да е много приятно и обогатяващо преживяване, но често е възможно да се превърне в кошмар, ако станете жертва на поведение и обноски, незачитащи присъствието, достойнството и емоциите на другите.

По време на пътуването е наложително  съжителството с други хора и сме длъжни да се съобразяваме с това, дори и да няма фиксирани правила и етикет за всички евентуални ситуации.

 

При пътуване с градския транспорт

Преди да се качите не се блъскайте, а  дайте възможност на пътниците да слязат от превозното средство. Мъжете са длъжни да дадат предимство при слизане и качване на по-възрастните, жените и децата.

Оказвайте съдействие на хората с инвалидни колички при слизането и качването. Очаква се всеки възпитан човек да отстъпи мястото си за сядане на инвалид, бременна жена или пътник, който изпитва трудност да е правостоящ.

Отстъпят ли ви място за сядане, усмихнете се и изкажете благодарност. Ако пътувате с малко дете, по-добре е то да седне на коленете ви, за да има възможност някой друг да седне до вас.

Застанете встрани от вратите, за да могат другите пътници да слизат и да се качват. Ако в автобуса има прекалено много хора и е претъпкано, не се блъскайте, за да премините навътре, а изчакайте някой от пътуващите да слезе. Не носете обемен багаж и не го поставяйте върху седалките.

Според етикета на обществени места се счита за лошо възпитание шумното разговаряне, гръмгласното смеене, яденето и пиенето на напитки, сресването и гримирането в превозно средство.

В таксито и автомобила

В автомобила има различни по престиж места според международния етикет и протокол. Като израз на  най-висока почит се дава задното място, намиращо се вдясно на посоката на движение на автомобила:  пръв трябва да се качи и слезе този пътник, който го е заеме, а останалите пътници влизат през лявата врата.

Най-често собствениците на автомобила сядат на предните му седалки, но е проява на учтивост да предложат тези места на гостите си.

Един истински джентълмен е длъжен да помогне на дамата да качи и да свали багажа си. Жената се качва първа в таксито и сяда на почетното място –задната седалка вдясно, а мъжът е длъжен учтиво да седне до нея, а не до шофьора.

При сядане в колата жената събира краката си един до друг и се отпуска на седалката, прибирайки краката си в купето. При слизане тя трябва да изнесе едновременно и двата си крака извън автомобила и тогава да се изправи.

Във влака и самолета

Ако немощен или възрастен човек трябва да заеме най-горното легло в спално купе, добре е някой от другите спътници да му предложи смяна на местата. Ако това не се случи, всички спътници излизат от купето, за да може възрастният да заеме леглото си, без да изпитва притеснение.

Пътникът, заемащ най-горното легло в спалното купе, се настанява пръв, а на сутринта изчаква спътниците си да се приведат в добър вид.

В автомобила, таксито, самолета и на летището пушенето е забранено, според закона за забрана на пушенето на обществени места.

Заемайте мястото си в самолета по-бързо, за да не пречите на движението по пътеката. Отправяйте молбите си към стюардесата, докато тя минава край вас. При спешни случаи можете да натиснете бутона, за да я повикате.

Предложените съвети не изчерпват всички изисквания на етикета при пътуване, но вие ще сте проявили неподправена учтивост и добри обноски, ако се стремите да не обиждате никого с поведението и изказа си и уважавате правата на другите пътници.