да бъдем харесвани

Как да бъдем харесваниСпоред дефиницията на думата харесването е свързано с изпитване на „естетическа наслада, удоволствие, радост”, защото някой отговаря на вашия вкус или на вашите изисквания. Това значение се допълва и от смисъла на синоними като „одобрявам”, „предпочитам”, „допада ми”, но има и по-стари и разговорни фразеологични изрази като „хваща ми окото”, „очите ми останаха”, „напълниха ми се очите”, които свързват харесването с външната привлекателност и първото впечатление от визията на някого или нещо.

да бъдем харесвани

Когато казваме, че харесваме някого, всеки сам решава дали да се довери на първоначалната си представа, или не. Но определено няма човек, който да не се стреми да бъде възприет положително, т. е. да е харесан от хора, на чието одобрение държи.

Сигурна рецепта за това, как да се харесаме на някого, няма, но има няколко съвета, които биха помогнали на всеки, желаещ да съсредоточи вниманието върху себе си в усилията си да постигне позитивно отношение от страна на другите.

Бихте могли да спечелите повече симпатии

Ако уважавате себе си, уверени сте в собствените си достойнства и имате добре „подплатено” самочувствие. Това, разбира се, не изключва спазването на етикета и добрите обноски при общуване. Самоуважението и собственото достойнство се излъчват по много начини и се долавят още в началото на общуването.
Ако поддържайте добра физическа форма и външен вид. Полагайки грижа за здравето и физическата си форма, ще се почувствате по-добре и ще се заредите с положителна енергия, която също ще влияе при общуването. Поддържането на добра хигиена, грижата за косата, ноктите и облеклото се забелязва от пръв поглед и създава добро първо впечатление, освен ако няма залитане по прекалено ярка екстравагантност, което обикновено въздейства по-стъписващо.
Ако сте общителна натура. Не става дума обаче за разюздана разговорливост или бъбривост, а за изграждани с години комуникационни умения, върху които се работи постоянно:

  • Ненатрапливо поведение и съобразяване на тона с условията на общуване.
  • Формулиране на ясни и уместни изказвания в съчетание с ясна дикция и правилен изговор, създаване на атмосфера на доверие и приемане.
  • Демонстриране на личен интрес към другия, но в съчетание с тактичност, етичност и добронамереност. Приятно е някой да се почувства значим и уважаван.
  • Поддържане на зрителен контакт по време на разговор, но без да се втренчваме.
  • Чувството за хумор е дар и може да е заразително, ако не се прекрачват общоприетите морално-етични и езикови норми.
  • Усмихнатото лице е по-предразполагащо от намусеното, стига усмивката да не е престорена. Излъчването на радост от живота е привлекателно и предпочитано състояние на духа.

Ако имате собствено мнение и предлагате интересни гледни точки. Това не означава липса на толерантност към чуждото мнение и впускане в дълги и ненужни спорове или отнемане на думата и лишаването на другия от възможност да се изкаже. Умението да се изрази собствена позиция по дадена тема може да говори за добра информираност, разсъдливост и желание да се обсъди нещо ново. Често това е начало на нова тема в разговора.

Ако не прекалявате с емоциите. Излишното драматизиране, особено на публично място, привлича нежелано внимание, говори за липса на обноски и може да е отблъскващо. Бъдете естествени, но овладени; непринудени, но сдържани.