Компютърна презентацияКомпютърна презентация

Напоследък все повече се налага използването на нагледни материали при представянето на нови технически разработки, научни доклади, стоки и други публични прояви.

Презентацията, което в превод означава „представяне” или „демонстриране”, в съчетание с възможностите на компютърните технологии, е удобен начин за визуално демонстриране на процеси, проучвания или изследвания в областта на науката, бизнеса, образованието, рекламата и др. пред аудитория.

Поради това е интересен начин за разбираемо поднасяне на информация, ангажиращ изцяло вниманието на публиката, което всъщност е въпрос на изградени презентационни умения.

 

Защо компютърната презентация е за предпочитане
Тъй като е важна практическата полза от представянето, най-важно изискване към компютърната презентация е публиката да научи нещо ново. Компютърната презентация притежава предимството, че:

 • дава възможност да се съчетава текст с мултимедийни средства (звуци, изображения, видеа, графика,таблици, диаграми, блокови схеми);
 • лесно се създава и бързо се разпространява;
 • предлага интересен дизайн;
 • могат да се зададат впечатляващи цветове и ефекти.

За постигане на най-ефективна презентация е добре да се свърже компютъра с  проектор, който чрез получения видеосигнал прожектира изображението върху екран.

 

Видове компютърни презентации

Базиращи се на класическите слайдове (slides) –  Този вид компютърни презентации  са поредица от  страници (слайдове), съхранявани в общ файл. В процеса на работа можете да изтривате, да добавяте или да размествате слайдове. Използваните обекти могат да са триизмерни, да се появяват и изчезват в различни моменти, да са връзка с друг слайд или да служат за стартиране на друга програма само с докосване на курсора на мишката. За създаването им най-често се използва PowerPoint.

Cloud базирани презентации – Този вид презентации са от по-високо ниво. Способността им да приближават и да отдалечават екрана дава възможност да се получи визуализация както на цялата картина, така и на отделните по-малки идеи. Използва се виртуално табло, а върху него се поставят по-малки платна (с фон или прозрачни) с  елементи  от слайд базирани технологии върху тях. Чрез завъртане и приближаване на малките платна може да се акцентира върху детайли от по-голяма картина.

 

Софтуер за изработване на компютърни презентации

 • PowerPoint – софтуер на Microsoft, използващ се за базирани на слайдове презентации. Презентацията може да се принтира, да се показва чрез проектор или на компютърен монитор. Може да се включи и музика към презентацията и тя да се създаде като филм.
 • Impress –презентационен софтуер с отворен код, който дава нови възможности за трансформиране и навигация между презентационните слайдове. Може да бъде променян по потребителска преценка.
 • Prezi – софтуер за cloud базирани презентации, при който потребителите могат да определят мащаба на обектите, да извършват навигация през информация, представена в триизмерна среда, и да я редактират. Има съвместимост с по-съвременните браузъри и операцинни системи, но изисква инсталация на Adobe Flash плъгин.

 

Някои технически изисквания при създаването на презентацията

 • Слайдовете трябва да са с еднакъв стил на оформление.
 • Всеки слайд трябва да има заглавие.
 • На отделен слайд се представя само една идея от общата концепция.
 • Старайте се да използвате прости изречения.
 • Текстът трябва да е в контраст с фона на слайдовете, да е четлив, а разстоянието между редовете му да е минимум 1,5.
 • Избягвайте съчетаването на жълто и зелено, оранжево и червено, синьо и зелено.