Нови правила на етикета при хранене

Какво е значението на понятието „етикет при хранене”

Правилата по време на хранене са необходимост, с която човек показва уважение не само към храната и готвачите, които са я приготвили, но и към заобикалящите го сътрапезници и гости на събитието. Придържането към тях е важен признак за достигнато ниво на приобщеност към човешката цивилизация, за която се приема, че има прогресивен развой до наше време.

Защо човек отдава голямо значение на храненето

Храненето е от голямо значение за съществуването на всяко живо същество и всички са склонни да му отдават голяма важност, но за човека то често е  и съпровождащо общуването между сътрапезници. Тогава той се стреми не само да се нахрани, но и да поддържа неангажиращ разговор на ежедневни теми и да спазва правила, с които да демонстрира своето добро възпитание и културни обноски.

Етикетът при хранене като тест за информираност

Спазването на етикет по време на  хранене при официални случаи показва културните навици на индивида, нивото на образованост  и възпитанието му. По този начин всеки човек декларира не само принадлежността си към дадена обществена прослойка, но и собствения си регионален произход. Това би могло да предизвика различни реакции у заобикалящите го, но би трябвало да не се дава външен израз на недоумение, а тактично да се предложи по-приемлив вариант на отношение към храненето.

 
Нови правила в етикета при хранене

  • Когато изпитваме глад, обикновено сме склонни да не обръщаме особено внимание какво консумираме и по какъв начин. Но ако сме поканени на официална закуска, официален обяд или официална вечеря, длъжни сме да сме информирани какво поведение е подходящо за случая. Тогава, дори и да не изпитваме нужда от храна, би трябвало да вкусим от нея или да предложим убедителен претекст за отказ, за да не засегнем домакините на събитието.
  • Етикетът предполага по време на хранене да не се водят важни разговори, които изискват по-сериозен размисъл или могат да доведат до конфликтни ситуации.  Когато човек се съсредоточи върху ястието си, по-добре би могъл да усети вкуса на храната и да прецени кога да спре, за да не преяжда.
  • Дори и да няма алкохол, етикетът за сервиране изисква на масата винаги да има кана с вода и чаши за вода, за да отпиваме и да неутрализираме вкуса от предходното ястие. Алкохолните питиета и чашите за алкохол не са задължителни при всяко хранене,  особено ако сте поканили някого на работен обяд.
  • В случай че ви сервират сандвич, използвайте нож и вилица. Сандвич може да се „гризе” или „ръфа”, както изглежда отстрани, в случаите, когато  хапвате набързо на улицата и не разполагате с прибори за хранене и чиния.
  • Сготвено пиле или риба също се консумира с прибори за хранене, дори и в някои култури да се е утвърдило консумирането им с пръсти.
  • Пушенето преди и след хранене са неуместни на масата за хранене, понеже това не би се харесало на всички сътрапезници. Добрият тон изисква също така да попитаме дали бихме им попречили, ако запалим цигара в тяхно присъствие.

Дори и следването на тези правила да не ви правят непременно добре информирани „нови хора” в очите на сътрапезниците ви, които са на „ти” с новостите в етикета при хранене, познаването им би било от полза за вас.