10 правила за етикет и поведение във фитнеса10 правила за етикет и поведение във фитнеса

Какво трябва да бъде нашето поведение в тренировъчната зала? Ако си задавате този въпрос, то вие определено държите на това как изглеждате и как искате хората да ви възприемат. Етикета на поведение е различен за различните места които посещаваме – кино, заведение, бизнес среща и др.За редовните посетители на фитнес салоните, а и за тези, които тепърва ще ги посещават, тук ще посочим 10 важни правила за социален етикет и поведение в залата:

 

 1. Бъдете съобразителни. При смяна на тежести и упражнения с тях се стремете да не ги
  изпускате или хвърляте.
 2. В някои фитнес зали има времево ограничение за използване на кардио уредите. Следете времето си и спазвайте тези рамки.
 3. Използвайте лична кърпа или такава, предоставена ви във фитнеса. Подлагайте я или забърсвайте използваните от вас уреди. Неприятно и нехигиенично е за вас и  околните да оставяте следи от пот по уредите.
 4. Носете допълнителни, чисти обувки за залата, дори да не е задължително изискване. За предпочитене е дрехите да покриват пъпа ви, както и да не очертават слабините.
 5. Грижете се за безопасността на вас и другите трениращи. Използвайте уреди, които намаляват риска от травма.
 6. Преодстъпвайте уреда, на който правите упражнения на други хора по време на почивка.
 7. Бъдете концентрирани. Не нарушавайте вниманието си, а и това на околните с разговори по телефон. Лично за вас ще е по-добре, тъй като ако разговаряте по време на упражнение, ще нарушите правилното дишане и загубите част от силата си.
 8. Не използвайте парфюм преди тренировка. Не е приятно при тренировка в затворени помещения да се вдишат най-различни аромати. Може да има алергични хора в залата. Запазете го за след тренировката.
 9. Ако сте на аеробика и тренирате с група, внимавайте с границите на мястото ви. Това би предотвратило евентуален удар с друг трениращ, както и спазване на личното пространство.
 10. Ако някой използва уреда, на който искат да правите упражнение – не стойте плътно до неги и не обикаляйте около уреда. Изчакайте търпеливо на подобаващо разстояние.

Добрите маниери във фитнес залата са само част от етикета за поведение на обществени места, чието спазване би превърнало тренировките в удоволствие за вас и околните.